Barve sten - Rumena barva v interieru - Slikopleskarstvo Slapšak

Od nežnih k vedno bolj intenzivnim barvam

Tudi eno samo steno lahko prepleskamo v več različnih odtenkih ali barvah

Tudi barve sten in stropov ustvarijo lepši dom. Poleg klasične bele so trenutno aktualni intenzivnejši toni različnih barv, rumene, rdeče, modre, zelene in drugih. Prostor lahko lepo poživimo, če različne stene pobarvamo z različnimi barvami, lahko pa tudi uporabimo več barv na isti steni, če ima ta denimo kakšne vdolbine, pravi Damjan Slapšak, mojster slikopleskarstva.

Barve sten in stropov naj se ujemajo s pohištvom, parketom in morebiti celo s fasado. Najbolj nevtralna je bela, pri barvnih odtenkih pa moramo paziti, da se različni toni ujemajo med seboj. Če so stropovi visoki standardna 2,5 metra, naj bodo beli ali zelo svetli, da jih z barvo ne bomo optično še znižali in s tem pomanjšali prostor, svetuje Damjan Slapšak. V kopalnicah zaradi vlage uporabljamo le posebno barvo za kopalnice. Za otroške sobe priporočajo polpralne barve, predvsem pa bolj nežne tone. Za jedilnice in dnevne prostore je najprimernejši bel strop, za stene v jedilnicah pa predvsem sončni toni. V kuhinji skorajda ni prostega stenskega prostora, če pa že je, naj bo njegova barva prilagojena kuhinjskim elementom.

Več barv v enem prostoru – zakaj pa ne?

Včasih smo v stanovanjih uporabljali predvsem nežnejše in blage barve sten, danes pa so priljubljeni močnejši barvni toni. Večina naročnikov se odloči za različne barvne odtenke. “Pleskali smo že stanovanje s 17 različnimi odtenki,” razlaga Damjan Slapšak in dodaja, da je tudi ena sama stena lahko pobarvana v različnih odtenkih. Gre za igro barv, ki jo določita ali naročnik ali sam pleskar in je unikatna. Pogosti so robovi pod stropom, kar strop optično nekoliko zniža, veliko naročnikov se odloči tudi za vzorčne bordure. Te so bile nekoč iz mavca, danes pa so iz stiropora. Nalepimo jih na steno in potem po želji prebarvamo.

Izravnalne mase so grobe in fine

Ni vseeno, ali pleskamo star objekt po adaptaciji ali novozgrajenega. Pri novogradnji moramo najprej narediti podlago z nanosom akrilemulzije, s katero utrdimo omet, nadaljujemo z izravnalno maso, ki jo zbrusimo, in zaključimo s slikanjem barve. Pri izravnalnih masah lahko izbiramo med bolj grobimi in bolj finimi. Stene z večjimi napakami in betonske površine naprej obdelamo z grobo maso in šele nato s fino.

Ponekod moramo stare nanose odstraniti

Pri adaptaciji starega objekta moramo najprej preveriti trdnost podlage. Ponekod so prejšnji nanosi barv debeli tudi do tri, štiri ali celo pet milimetrov, zato jih je treba ročno odstraniti, saj bi nova barva sicer kmalu začela odpadati. Če so na steni plesen oziroma glivice, jih odstranimo mehansko, še bolje pa je z ognjem. Predvsem kletne prostore barvamo z apnenimi barvami ali pa v barvo dodamo koncentrat proti plesnivosti. Vendar to še ni zagotovilo, da se plesnivost ne bo ponovila, saj se ta ponavadi pojavi zaradi slabe zunanje izolacije, zamakanja ali pa zato, ker temelji niso dovolj izolirani, kar povzroči prodiranje kapilarne vlage v stene.

Trendovski nanosi pri pleskanju:

  • Valit je dekorativni nanos. Obdelamo ga z različnimi tehnikami, najpogosteje z valjčki, ki so različnih oblik in imajo različne luknje. Pri pleskanju s temi valjčki nastanejo različni večji ali manjši odtisi (cofki), ki dajejo steni videz grobosti.
  • Marmorin je imitacija marmorja. Z različno široko lopatko maso – lahko tudi v različnih barvah – dvakrat ali trikrat nanesemo na steno, spoliramo in premažemo z antistatično emulzijo. Ponavadi se ta tehnika uporablja v kotih ali stopniščih modernih stanovanjskih hiš ali poslovnih prostorih.
  • Antik je danes zelo priljubljen način pleskanja. Stena je videti, kot da bi bila slabo pobarvana ali malo lisasta.
  • Thermoshild je barva za zunanje in notranje prostore, ki zaradi velike parapropustnosti uravnava temperaturo in vlago v prostoru. Primerna je za stene, les in kovino.

Objava tednika Finance

Tags : barve sten intenzivnim barvam slapšak slikopleskarstvo slikopleskarstvo slapšak
POSTED BY admin | tra, 21, 2020 |